May 042005
 

hakuna klausė: Esu alergiška tik bičių įkandimams. Daugiau niekam nealergiška, net širšėms.
Mano senelis yra bitininkas. Jis jau senas. Todėl tenka galvoti, ką reikės daryti su jo bitėmis, o jų tikrai labai daug – 100 avilių. Beveik vien iš jo bičių ir gyvename. O ir šiaip gaila būtų prarasti tokį bityną, o kartu ir pragyvenimo šaltinį.
Kadangi jokių didesnių perspektyvų surasti gerą darbą neturiu, o menkai apmokamo irgi nesinori, norėčiau dirbti su bitėmis, tuo labiau, kad yra visos priemonės ir sąlygos ir pan. Tuo labiau, kad ir dirbi pats sau ir nuo nieko nepriklausai – tai dar vienas privalumas.
Tačiau ką daryti su alergija? Iki 22 metų manęs nebuvo sugėlus nė viena bitė. Ir tik vieną vasarą kažkaip buvo neeilinė bičių ataka. Ir tik tada supratau, kad esu alergiška. Įgėlus vos vienai bitei, po 10 minučių pasidaro sunku kvėpuoti, silpna, širdis muša ir pan. Nežinau net kas būtų, jei įgeltų kelios ar net 100, jei jau nuo vienos bitės taip bloga. Didžiausia alergijos problema man yra ta, kad sunkiai prakvėpuoju. Vaistų negeriu, nes kol kas tik po vieną įgėlę yra. Padeda degtinės šiek tiek išgerti, tuomet tik silpna, paguli ir praeina. Bet jei aš ruošiuosi dirbti su bitėmis, tai tikrai sugels ne viena, ir tada, manau, degtinė nepadės. O ir vaistai, manau, nelabai. Girdėjau, yra būdų išsigydyti, pratinant prie nuodu. Bet koks procentas tikimybės, kad tai padės? Ar neatsiras kokių kitokių alergijų? Gal mano problema ta, kad aš neturiu imuniteto (nors mano tėtis irgi alergiškas, bet jam darosi tik silpna, kvėpavimo nestabdo) bitėms, nes širšėms tai nealergiška?


Medicinos Guru atsako:
Sėkmės gydantis etanoliu – bitės mėgsta latrus. O ir šiaip, gyvenimas šypsosi alkoholikams ;)
Jei rimčiau – egzistuoja alergijos gydymas antigenų terapija. Tai ilgas procesas, jo rezultatai, kaip ir visoje medicinoje – ne absoliutūs.
Jeigu padeda degtinė – kyla klausimas, ar tai tikrai alergija – gal tiesiog toksinis nuodų poveikis (teoriškai nuo vienos bitės neturėtų būti, bet gal yra padidintas jautrumas toksinui). Mat alkoholis neturi jokio slopinančio poveikio alergijai.
Bet kuriuo atveju reikėtų kreiptis į alergologą, atlikti jautrumo mėginius. Desensibilizacija (pratinimas prie alergeno) – ilgas ir brangus metodas, skiriamas tik alergologo ir atliekamas jam prižiūrint.
Jeigu neturėtumėte imuniteto – nebūtų jokių reakcijų, ir garantuota greita mirtis nuo infekcijos… Dėl visa ko rekomenduoju visada turėti švirkštą su adrenalino tirpalu – jei bičių įgėlimai sukeltų anafilaksinį šoką.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.