Jan 202005
 

Erlandas klausė: Kas yra gestacinis diabetas? Kokią įtaką turi vaisiui? ir kokios tolimesnės mamos sveikatos prognozės? gal nėščiajai nors iš dalies yra kompensuojamos savikontrolės juostelės?

Medicinos Guru atsako:

Gestacinis diabetas – įvairaus laipsnio angliavandenių apykaitos sutrikimas, pirmą kartą diagnozuotas nėštumo laikotarpiu. Tai ne liga, o tokia būklė, kai sutrikusi motinos medžiagų apykaita gali paveikti vaisiaus fiziologiją, augimą ir raidą. Ši būklė pagimdžius dažniausiai praeina, tačiau moteriai išlieka didelė rizika, kad atsiras ir tikrasis diabetas.
Gestacinis diabetas atsiranda dėl nėštumo metu pasikeitusios hormonų pusiausvyros, ne kiekvienos kasa sugeba produkuoti pakankamai insulino.
Vaisiui ir naujagimiui gestacinio diabeto atvejais būdingos tos pačios komplikacijos kaip ir tais atvejais, kai diabetas diagnozuotas iki nėštumo, t.y. makrosomija, atsilikęs subrendimas, trauma gimdymo metu, hipoglikemija užgimus. Paaugę tokie vaikai linkę nutukti, jiems gali sutrikti tolerancija gliukozei, o vėliau jiems taip pat gresia rizika susirgti diabetu. Šių komplikacijų galima sumažinti paskyrus nėščiosioms, kurioms diagnozuotas gestacinis diabetas, tam tikrą dietą, kurioje mažiau saldumynų ir riebalų, o daugiau baltymų bei daržovių. Jei to neužtenka normoglikemijai palaikyti, skiriamos ir nedidelės insulino dozės. Labai svarbu, kad tokios dietos moteris laikytųsi ir po gimdymo, stengtųsi palaikyti normalų kūno svorį, stebėtų ir reguliuotu savo kraujospūdį.
Dėl savikontrolės juostelių kompensacijos nežinau – reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.