Nov 112004
 

Egis klausė: Kur galima gauti SONY CD-RW CRX230E tvarkykles ir perrašymo programą? Kita bėda: suinstaliavus WindowsXP, neveikia,neskaito diskų šis mano įrenginys-ką daryti?

Guru atsako:

CD-CD/RW įrenginių tvarkyklės (draiveriai) yra integruoti į operacinę sistemą, pati operacinė sistema atpažįsta ir įdiegia šiuos įrenginius.
Jeigu operacinė sistema neranda tokio įrenginio, siūlyčiau pasižiūrėti, ar tą įrenginį mato BIOS (kompiuteriui kraunantis paspausti „Delete“ arba „F2“, kartais kitą klavišą (priklausomai nuo BIOS’o gamintojos ir versijos), Standart BIOS features (arba panašiai), IDE devices (arba panašiai), turėtų būti sąraše visi kieti diskai ir CD-CD/RW įrenginiai). Jei nemato – tuomet įrenginiai yra blogai įjungti į kompiuterį (dažniausiai atvirkščiai įjungtas IDE laidas), arba įrenginys jau sugędęs.
Dar reikėtų patikrinti, ar operacinė sistema Windows tinkamai atpažino įrenginį: dešinys pelės klavišas ant „My Computer“ ikonos, tada pasirenkate „Properties“ ir jei Jūsų OS yra Windows 95/98 – tuomet meniu punktas „Device Manager“, jei XP/2000, tuomet „Hardware“ ir vėliau „Device Manager“. Jei tame įrenginių sąraše nematote savo įrenginio arba jis yra su geltonu šauktuku, tuomet pamėginkite dėti kitą įrenginį: kartais būna, kad gera pagrindinė plokštė ir geras CD-CD/RW įrenginys tarpusavyje „nesusišneka“ – šiuo atveju tegalima patarti keisti arba įrenginį, arba pagrindinę plokštę.
Yra dar vienas būdas – iš sisteminio diskelio persikopijuoti DOS tvarkykles CD įrenginiui ir įdėti juos į sisteminius failus Jūsų diske. Vienas trūkumas: kadangi DOS aplinka nepalaiko Rewrite funkcijos, Jūsų įrengnys funkcionuos kaip paprastas CD-ROM, t.y. turės galimybę tik skaityti diskus, bet ne rašyti į juos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 4952 access attempts in the last 7 days.