Sep 072004
 

Evaldas klausė: Ar yra koks nors registras ar kažkas panašaus, kur būtų galima pamėginti sužinoti asmens e-mailą, kai žinomi kiti jo duomenys (v., pavardė, adresas, gimimo metai ir pan.)? Ar yra toks dalykas Lietuvoje?

Guru atsako:

Šį klausimą reikėtų išskaidyti į du klausimus:

  1. Ar yra toks registras?
  2. Ar galima juo pasinaudoti viešai?
Pradėsiu nuo antro klausimo. Turbūt jis aktualesnis klausimo autoriui.
Jei registras ir būtų, juo viešai negalima būtų pasinaudoti, nes tai yra asmens duomenys, kuriuos saugo ar turėtų saugoti Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Plačiau apie duomenų apsaugą galima pasiskaityti šios inspekcijos puslapyje http://www.ada.lt/. Ten yra teisės aktai, reglamentuojantys asmens duomenų apsaugą, netgi yra klausimų – atsakymų skyrelis.
Na, įsivaizduokime situaciją, kad nėra šių įstatymų ir yra sukurta svetainė, kur galima surasti asmens el. pašto adresą. Beveik neabejoju, kad po keleto dienų visi žmonės, esantys tame registre, pradėtų gauti el. paštu reklamius pranešimus (angl. spam).
Jei vis dar aktualus pirmas klausimas… Abejočiau tokio registro egzistavimu Lietuvoje. Pirmiausia todėl, kad neprivaloma deklaruoti savo el. pašto adresą. Jei būtų toks registras, greičiausiai reikėtų nurodyti savo el. paštą keičiant pasą, deklaruojant gyvenamą vietą ar panašiai. Na, gal specialiosios tarnybos ir turi susirinkę panašų registrą iš kažkokių netiesioginių šaltinių (vis dažniau įvairios institucijos ar paslaugų teikėjai prašo nurodyti savo el.paštą). Šioms tarnyboms numatytos įvairios spragos įstatymuose. Tačiau tokiu registru viešai tikrai nepasinaudosite…

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5108 access attempts in the last 7 days.