Apr 282004
 

Aurelijus klausė: Susidūriau su tokia problema – man staiga pradėjo blogėti regėjimas. Nuėjau pas gydytoją ir jis pasakė, kad tas blogėjimas – nuo ilgo sėdėjimo prie kompiuterio (toks darbas: nuo ryto iki vakaro sėdžiu prie CRT tipo monitoriaus). Jis pasiūlė akinius, kurie yra nuliniai ir be jokio atspindžio. Apsaugo lyg ir nuo visokių banguotų spindulių, o praleidžia tik tiesioginius. Kaip manote, ar tikslingas toks dalykas? Aš per tuos akinius matau blogiau, negu ‘plika akimi’. Ir dar sužinojau tokį dalyką, jog LCD monitoriai kenkia daug daugiau negu CRT. Ar tai gali būti tiesa? Ir šiaip gal yra koks nors mokslinis paaiškinimas apie tiek vienų, tiek kitų monitorių skleidžiamą spinduliavimą?

Medicinos Guru atsako:

Vargu ar LCD monitoriai kenkia labiau (dažniausiai teigiama, kad yra kaip tik atvirkščiai) – tiek vien, tiek kiti, jeigu nėra labai seni, neturėtų patys savaime kenkti, nes spinduliavimas paprastai yra minimalus (LCD dėl veikimo principo – mažesnis).
Dėl monitorių spinduliavimo poveikio sveikatai vis dar diskutuojama, yra nustatyti standartai, internete yra daug informacijos
(pvz. http://www.closerange.com/working_solutions/TCO.html).
Tobulėjant ir pingant technologijoms, LCD ar panašaus principo monitoriai turėtų išstumti CRT.
Dėl akinių – kaip suprantu, gydytoja rekomendavo vadinamuosius akinius su antirefleksine danga, kuri iš tiesų apsaugo nuo atspindžių (tuo pačiu ir nuo netiesiogiai einančių spindulių, kurie gali sukelti vadinamąjį mirgėjimą).
Tačiau įsidėmėtina, kad akys, dirbant kompiuteriu, pavargsta ne tik nuo pačių spindulių (elektromagnetiniai spinduliai, manoma, organizmo audiniuose gali suintensyvinti kraujotaką bei šiek tiek pakelti temperatūrą, t.y. šiluminis efektas), bet veikia ir nuolatinė regėjimo įtampa, o svarbiausia – žiūrint į monitorių ar televizoriaus ekraną, pernelyg retai mirksima, todėl blogiau drėkinamos akys, ašarų plėvelė greit išdžiūva, todėl atsiranda akių nuovargis, perštėjimas etc.
Rekomenduočiau, jeigu darbas susijęs su kompiuteriu, naudoti ir spec. lašus, pvz. Visine arba Tears naturale. Be abejo, reikia daryti reguliarias pertraukėles, leisti akims pailsėti, pvz. pakaitomis žiūrint tolyn (pro langą) ir į artimus daiktus; pabūti užsimerkus.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 1295 access attempts in the last 7 days.