Apr 082004
 

Gediminas klausė: Labai padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Gal galit patarti, kokius maisto produktus ir kaip paruoštus galima valgyti, o kokius ne? Kokius skysčius galima gerti, o kokius ne?

Medicinos Guru atsako:

Dabar griežtų apribojimų dietoms lyg ir nebėra, nes yra galingų vaistų, mažinančių rūgštingumą (ranitidinas, omeprazolis ir pan.). Bendras patarimas-nevalgykite to, nuo ko blogai jaučiatės. Nerekomenduojami aštrūs, sūrūs, kepti, rūkyti produktai, gazuoti gėrimai. Rūgštingumą mažina pienas, medus su šaltu vandeniu.

O čia mūsų lankytojo Arturo atsakymas:
Daugumai maisto produktų nederinančių žmonių yra padidėjęs rūgštingumas. Dėl to visų pirma reikėtų susirūpinti taisyklinga mityba. Ilgai į tai nekreipiant dėmesio, vis dažniau pradeda ‘ėsti rėmuo’ (skrandžio sultys kyla stemple aukštyn), todėl galima susirgti stemplės vėžiu.
O maisto produktus reikėtų rinktis tokius, kurie labiau šarmina organizmą, t. y. tokius, kurie yra virškinami šarminėje terpėje. Tokie maisto produktai – tai ypatingai bulvės (bet jokiu būdu ne keptos) ir kitos krakmolingos bei nekrakmolingos daržovės (krakmolas virškinamas šarminėje aplinkoje), vaisiai. Žinoma, jei pradėsite maitintis tik šarminiais produktais, tai greitai pajausite priešingą efektą, t. y. rūgšties skrandyje pasigamins per mažai ar visai nebesigamins, todėl skrandis nebevirškins baltymų (šie virškinami rūgščioje terpėje). Beje, paradoksas, bet suvalgius rūgščių vaisių rugštingumas ne padidėja, o sumažėja. Natūrali rūgštis mažina rūgštingumą. Tačiau to nepasakysi apie pasaldintus vaisius – cukrus organizmą labai rūgština. Rūgština praktiškai visi gyvuliniai produktai (išskyrus žalius lašinius), kai kurios kruopos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.