Sep 042003
 

Jurate klausė: Gal galėtumėte pakonsultuoti, kaip parašyti rekomendaciją asmeniui, stojančiam į doktorantūrą.

Guru atsako:

Pradžioje norėčiau įspėti, kad nesu koks didelis rekomendacijų rašymo specialistas. Paprasčiausiai šįmet taip pat stoju į doktorantūrą, taigi buvau priverstas susipažinti ir su rekomendaciju rašymu.
Iš principo rekomendacijos pagrindinis tikslas yra įrodyti skaitančiajam, kad Jūsų rekomenduojamas žmogus yra tinkamas tam, kam jį rekomenduojate, šiuo atveju doktorantūros studijoms. Dažniausiai rekomendacijos pradžioje nurodoma, kam ji skirta (šiuo atveju, pvz., ‘Jono Jonaičio rekomendacija Petrui Petraičiui studijuoti doktorantūroje’), bet tai nėra būtina taisyklė.
Pradžioje apžvelgsim pagrindines sudedamąsias, kurios yra būtinos gerai rekomendacijai:

  1. Rašant rekomendaciją būtina įtraukti bent kelis sakinius apie Jūsų ryšį su rekomenduojamuoju. Jūs turite pažinoti asmenį, kuriam rašote rekomendaciją, ir kuo geriau jį pažįstate, tuo rekomendacija svaresnė. Pvz., jei rekomendaciją rašo magistro darbo vadovas ar darbdavys, jis būtinai turi tai pažymėti. Taip pat reikėtų įtraukti, kiek laiko pažįsta ir t.t. Pvz., rekomendacija, kurioje sakoma, kad studentas Petras Pertaitis buvo vienas iš 50 studentų, lankiusiu Jūsų paskaitas ir išlaikęs egzaminus 10′tukui yra nieko verta, nes neatrodo, kad rekomenduojantysis pažįsta rekomenduojamąjį.
  2. Rekomendacijoje būtina paminėti rekomenduojamojo asmens išskirtines savybes, kurios, Jūsų manymu, yra svarbios. Šiuo atveju studijuojant doktorantūroje (tokios savybes gali buti darbštumas, kruopštumas, savarankiškumas, žingeidumas ir pan) tai reikėtų susieti su pirmu punktu (Jūs pats turėjote pastebėti šias rekomenduojamo asmens savybes)
  3. Jei rekomenduojamasis turi kokių nors pasiekimų, žinoma, susijusių su rekomenduojamojo sritimi, reikia juos paminėti. Pvz., jei rekomendaciją rašo astrologijos profesorius, jis galėtų paminėti, kad rekomenduojamasis dalyvavo astrologijos konferencijoje, skaitė pranešimą, parašė svarų straipsnį ir pan.
  4. Paskutinė svarbi dalis - apibendrinimas. Kodėl, Jūsų nuomone, rekomenduojamasis yra tinkamas (šiuo atveju) doktorantūros studijoms.
Visos išvardintos dalys yra pageidautinos, bet nebūtinos. Rekomendacijos tekstas turėtų būti rišlus ir viena dalis nuosekliai pereiti į kitą. Rekomendacija turėtų būti ne per ilga. Geriausia rekomendacija yra nuo 1/2 lapo iki lapo.
Pabaigai norėčiau duoti kelis patarimus rekomendacijas renkančiam žmogui. Stenkitės, kad rekomenduojantis žmogus kuo geriau Jus pažinotų, galėtų aprašyti Jūsų asmenines savybes ir privalumus.
Kuo garsesnis rekomenduotojas, tuo rekomendacija svaresnė. Reikėtų savo rekomendacijų krepšelyje turėti bent vieno tarptautinį pripažinimą turinčio mokslininko rekomendaciją (būtinas kriterijus – kad jis Jus pažinotų). Rekomenduotojai turėtų būti tiesiogiai susiję su Jūsų studijų kryptimi, bet viena rekomendacija, apibūdinanti Jus kaip žmogų, taip pat praverstų (organizacines savybes, sugebejimą savarankiškai dirbti ir t.t.).
Nors daugelis universitetų reikalauja tik 2 rekomendacijų, siūlyčiau turėti 3-5. Taip komisija galės susidaryti pilnesnį vaizdą apie Jus.
Sėkmės studijose.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3786 access attempts in the last 7 days.