Aug 262003
 

laima klausė: Malonėkit parašyti, koks yra Lietuvos zip code.

Guru atsako:

ZIP yra Jungtinių Amerikos Valstijų pašto paslaugų tiekėjų naudojama programa (ZIP – Zone Improvement Program – Zonų Pagerinimo Programa). ZIP kodų pirmtakai buvo įvesti 1963 metais siekiant palengvinti augantį pašto siuntų pristatymą. ZIP kodas susideda iš penkių skaitmenų, pirmas iš jų (bet koks skaičius nuo 0 iki 9) nusako JAV regioną. Nulis (0) nusako šiaurrytinį regioną, o devyni (9) vakarines valstijas. Kiekvienas tolesnis skaitmuo dar labiau patikslina vietą, kad palengvintų siuntinio pristatymą į reikiamą pašto ofisą.
Lietuvoje ir daugumoje kitų šalių yra naudojamas pašto indeksas, taigi jei jums prireikė ZIP kodo pildant kokį nors blanką, pažiūrėkite atidžiau, ten turėtų būti ir galimybė įvesti pašto indeksą (Postal code). Daugeliu atvejų ZIP code ir verčiama kaip ‘pašto indeksas’.
Todėl akivaizdu, kad tokio dalyko, kaip Lietuvos pašto indeksas (ZIP kodas) išvis nėra. Pašto indeksas reiškia konkretaus pašto numerį, taigi, kiekvienas Lietuvos paštas turi nuosavą ZIP kodą. Vienintelis bendras bruožas tarp jų – raidinis šalies indeksas. Bet kurį lietuvišką pašto indeksą sudaro 6 simbolių eilutė: pirmi du simboliai reiškia šalies kodą ir yra LT. Siunčiant laiškus Lietuvos ribose, jų galima nenaudoti. Po to seka keturženklis skaičius. Pirmas skaitmuo reiškia apskritį, likę skaitmenys – pašto numerį: LT-3000 reishkia Kauno centrinį paštą, LT-2007 reiškia Vilniaus 7-tąjį paštą, kuris yra Krivių g. 4.
Jei nežinote adresato tikslaus pašto indekso, jį galite sužinoti pasinaudodami Lietuvos pašto svetaine. Adresu http://www.post.lt/lt/?id=102 rasite paštų indeksus, suskirstytus pagal apskritis. Jei žinote tikslų adresą, pašto indeksą galite rasti pasinaudoję paieška: http://www.post.lt/lt/?id=184 Blogiausiu atveju naudokite adresato centrinio pašto indeksą.
Perspėjimas: siųsdami laiškus iš Lietuvos į užsienį nepamirškite parašyti šalies, į kurią siunčiate, ir šalį identifikuojančių raidelių prieš indeksą. Problema ta, kad skirtingos šalys gali naudoti tą pačią indeksų erdvę, ir nenurodžius šalies laiškas gali nueiti nežinia kur. Kaip minėjau, pvz., Amerikos indeksai yra septynženkliai (naudoja penkiaženklį skaitinį kodą). Tarkim, Jūs siunčiate laišką iš JAV į Vilniaus 13 paštą, kurio indeksas 2013, bet koks nors apsnūdęs pašto tarnautojas (jei laiškas nepreis pro automatiką) gali jį nusiųsti į Vajomingo valstijos Paryžiaus miestą (kurio ZIP’as yra 20130). Tokiu atveju laiškas tikriausiai nedings, bet jo pristatymo laikas gerokai pailgės.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 474 access attempts in the last 7 days.