Aug 062003
 

Max3 klausė: Esu užsiturbinęs AMD duron 750 procecorių per BIOS iki 803mhz , bet žadu turbinti kitaip – užpiešti takelius L1 tiltus. Toks būtų klausimas: jei aš pvz noriu užsiturbinti iki 1 ghz-kaip geriau: 7.5×133 ar 10×100 ? Be to, kaip reikia daugiklius sukeisti 7.5 8.5? o dar ar įtampą keisti ? dabar tai 1.75v paskutinis klausimas :) ar cooleris reikalingas visai sistemai ar vien procui, šiaip žadu dėtis Falcon rock II :)

Guru atsako:

Gerai, pirmiausia pasižiūrėkime į sistema, kurią Jūs turite. Vienas svarbiausių komponentų – procesoriaus aušintumvas. Kaip matome iš aprašymo: http://www.spirecoolers.com/asp/fcc.asp?ProdID=86 tai nėra pats galingiausias aušintuvas, kurio galima tikėtis stipriai užturbintai sistemai. Procesorius AMD750 turbinasi gan neblogai, nors pakėlimas nuo 750 iki 800 ir nėra esminis.
Pradžiai galėtumėt paskaityti mano straipsniuką, kurį prieš porą metų parašiau apie DURON 600 turbinimą. Principai visada išlieka tie patys: over/2/.
Grįžtant prie Jūsų problemos, visų pirma norėčiau įspėti, kad turbindamas Jūs pažeidžiate garantijč, be to, mes tik pateikiame Jums informaciją, bet už pasekmes neprisiimame jokios atsakomybės, todėl prieš ką nors darant reikėtų įsitikinti, ar tikrai suprantate, kuo tai gali baigtis ir ar apskritai Jums to reikia (iš klausimo formulavimo atrodo, kad nesate šiame reikale patyręs).
Taigi, visų pirma, turbinimas yra sėkmės dalykas. Ar Jums pasiseks pasiekti norimą 1000Mz, priklauso nuo labai daug faktorių, visų pirma – nuo paties procesoriaus. Vieni jų turbinasi gerai.. kiti nelabai, treti visai nesiturbina (http://www.overclokers.com/ būdavo lentelė, kur priklausomai nuo to, kada ir kur pagamintas procesorius, buvo galima spėti turbinimosi perspektyvas), toliau labai svarbu aušinimas, atmintis, motininė plokštė ir visi sistemos komponentai: pvz prasta garso plokštė gali sukelti problemas turbinant keliant magistralės dažnį.
Į klausima kaip geriau – ar 7.5x 133 ar 10x 100 – yra vienareikšmiškas atsakymas: greičiau dirbs sistema su didesniu magistralės pralaidumu 7.5x 133, bet realiai turbinant dažniausiai pasirenkamas tas variantas, su kuriuo sistema dirba stabiliau (nuo 100 iki 133 pakelus magistralę gali pradėti durniuoti tiek atmintis, tiek PCi periferija, nes keliamas visų komponentų darbo greitis).
Tas pats ir su 8.5 ar 7.5 daugikliu. Reikia žiūrėti, kaip stabiliai sistema dirba. Geriau mažesnis daugiklis, aukštesnis dažnis, jei MHz skaičius tas pats (pats daugiklio keitimas priklauso nuo motinos. ne visos leidžia jį keisti. tiesa, daugiklius galima keisti ir pjaustant kitus L tiltus.. bet to tikrai nerekomenduoju).
Įtampos kėlimas dažniausiai yra bžtinas norint turbinti. Bet reikėtų atsiminti, kad keliant įtampą didėja energijos suvartojimas (reikėtų bent 300W maitinimo bloko) ir kyla temperatūra (galima sudeginti procesorių), todėl su įtampos kėlimu reikėtų atsargiai :)
Papildomi aušintuvai sitemai niekada nekliudo, bet jie padidina triukšmą :)
Šiaip turbinti reikėtų pradėti keliant dažnį po nedaug (tam net tiltų paišyti nereikia) ir priėjus tokią vietą, kai sistema pradeda dirbti nestabiliai arba apskritai nepasikrauna,- tokiu atveju galima bandyti kelti įtampą ir/arba tokį pat dažnį pasiekti naudojant didesnį daugiklį, bet mažesnį magistralės dažnį. Taip pat turiu įspėti, kad kai kuriais atvejais užturbinus kompiuterį, net jei jis dirba stabiliai, pvz žaidžiant, gali pradėti išlįsti anomalijos.
Keletas įrankių, kuriuos verta naudoti norint gauti stabiliai dirbantį kompiuterį:

  • prime95 – labai gera priemonė atlikti ‘burn in test’ t.y. pažiūrėti, kaip stabiliai Jūsų sistema dirba prie pilno apkrovimo (jei kas ne taip, dažniausiai išmetamas spec pranešimas, ir ikonėlė nusidažo geltonai).
  • MBM (main board monitor) labai naudinga programėlė iš Windows aplinkos stebėti procesoriaus ir sistemos temperatūras memtest86 – programa, skirta patikrinti, ar Jūsų kompiuterio atmintis dirba be sutrikimų.
Pabaigai: ilgą laiką buvau kompiuterių turbinimo entuziastas, bet turint galvoje šiandienines procesoriu kainas, nemanau, kad tai protingas sprendimas. Keliasdešimt megahercų greitesni procesoriai kainuoja tik nežymiai brangiau, o norint pasiekti aukštesnių rezultatų dažnai tenka pakeisti nemažai sistemos komponentų į brangesnius.
Kad ir ką nuspręstumėte – sėkmės.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2398 access attempts in the last 7 days.