May 212003
 

Donatas klausė: Pirmiausia apie kompiuterį: Duron 1000 Mhz; 256 RAM; Ati Radeon 64Mb; motina K7S5A; Teac CD RW 48x16x48.
1. Ar galiu pakeisti proco daugiklį (gal yra kokia programa etc.) nes kraunantis kompui esančiame setup’e net neleidžia užeiti ant tos eilutės.
2. Kodėl ACME (40x) ir PRINCO (48x) kompaktus leidžia įrašinėti tik 32x greičiu (naudoju Ahead Nero naujausią versiją)
3. Ar galima kokiu nors tepalu sutepti aušintuvo ventiliatorių, nes kažkas jame traška.


Guru atsako:

1. Procesoriaus daugikliui keisti nereikia ir nebūna kažkokių programų. Daugiklis keičiamas jungiklių nustatymais pagrindinėje plokštėje (senesniuose modeliuose) arba Bios’e. Jūs turite EliteGroup pagr.pl., kuri standartiškai turi leisti keisti daugiklį iš Bios.
Aprašymai šia tema su paaiškinimais:
http://www.ecs.com.tw/download/manual_k7s.htm.
Taip pat siūlyčiau atsinaujinti Bios, nes, kaip matau, yra prigaminta nemažai atnaujinimų. Galbūt ir tai yra priežastis , neleidžianti keisti dažnio:
http://www.ecs.com.tw/download/k7s5a.htm.

2. Nei ACME, nei tuo labiau Princo CD nepasižymi ypač gera kokybe. Jie abu pasižymi ypač gera kaina ;) O šio santykio prasmę, manau, patyrėme ne vienas. Bet esmė ne ta. Nero programinė įranga sukurta taip, kad neleidžia įrašinėti į CD, jei nustato, kad CD paviršius nepritaikytas tokiems dideliems greičiams, ir šiuo atveju visiškai ignoruojama CD gamintojo nuomonė ;) Pabandykite įsigyti Verbatim CD (bent vieną testui atlikti) ir patikrinkite, ar jį leis įrašinėti tokiu greičiu, kokį skelbiasi Verbatim.
Kita vertus, ar niekad nepastebėjote, kad kompiuteris yra nepajėgus įrašinėti greičiau, nei 16x? Tai yra, įrašyti tai įrašo ir greičiau, tačiau pats įrašas įrašinėjant didesniais greičiais trunka ilgiau, nei įrašinėjant 16x. Kodėl taip yra? Todėl, kad jeigu kompiuteris nespėja perduoti duomenis iš kietojo disko į CDRW įrenginį, jis ima daryti pauzes ir tiesiog tuščiai prasuka CD keletą kartų. Jei taip įvyksta – po to jis ieško, kur baigė, ir nuo tos vietos pratęsia. Visas šis blaškymasis atima laiko, dėl to įrašai didesniu greičiu užtrunka ilgiau. Prie viso to pridėkim dar ir tai, kad kuo greičiau įrašinėsime – tuo silpnesnis įrašas gausis (greičiau sukasi CD – lazeris mažiau užtrunka toje pačioje vietoje – mažiau išdegina).
Del visų šių priežasčių, manau, neprotinga įrašinėti CD greičiau, nei tai yra optimalu pagal trunkantį įrašo laiką. Pabandykite tą patį CD įrašyti 12x, 16x ir 20x greičiu ir pažiūrėkite, kada įrašo laikas gausis trumpiausias.

3. Aušintuvai daugiausiai pabyra nuo drėgmės (kurios žmogus gali nejausti ir neigti, kad drėgna), šalčio (naktį) ir, aišku, nuo susidėvėjimo. Visais atvejais siūlyčiau keisti aušintuvą. Sutepimas padėtų, bet neilgai. Jei jau ventiliatorius tarška, geriau įsigyti naują, nes gali būti, kad guoliai ruošiasi į amžiną poilsį, ir gali kartu išsinešti ir Jūsų procesorių – geriau jau tokiu atveju paaukoti kokių 50Lt naujam, geram ‘Titan’ arba ‘ThermalTake’ ventiliatoriui.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.