Sep 252002
 

ofisas klausė: Man sugedo HDD. Per BIOS neatpažįsta, bet jis veikia, girdisi, kad veikia, bet rezultatų 0. Gal yra kokia programėlė,kuri kaip nors atrastų HDD?? Ir ar yra skirtumas, jei HDD jungi ne per 100, o per 133 IDE laidą?

Guru atsako:

Jei BIOS neatpažįsta HDD (ir jis tikrai sugedęs) – vilčių mažai. Bet nusiminti iš karto neverta. Iš pradžių reikia įsitikinti, ar jis tikrai sugedo. Pirmiausia tokioje situacijoje būtina pakeisti HDD laidą. Tokiu būdu pašalintumėte dvi diskų neveikimo priežastis: nulūžusius laidus arba prastai sujungtus kontaktus (tiesa, kiek žinau, ATA100 ir ATA133 laidai niekuo nesiskiria, skiriasi tik seno standarto ATA33 laidas).
Jei tai nepadės, pabandykite kietąjį diską prijungti prie kito kompiuterio, bet tai jau paskutinė priemonė, mažai teikianti vilčių HDD atgyti.
Jei ir tai nepadėjo, išvada – Jūsų diskas miręs. Tiesa, yra kompanijų, kurios siūlo savo paslaugas atgaivinti informaciją tokiame diske, bet tai kainuoja kelis tūkstančius $ ir dažnai yra netikslinga (visuomet reikia atsiminti: būtina daryti atsargines duomenų kopijas :)
Iš principo, programinė įranga, gaivinanti prarastą informaciją sugedusiuose kietuosiuose diskuose, tikisi, kad BIOS vienaip ar kitaip atpažins diską. Tiesa, kai kurios operacinės sistemos, pvz. LINUX, nenaudoja BIOS disko skaitymui, bet jei diskas veikė ir staiga jo BIOS neatpažįsta (jis nebuvo perkeltas į kitą kompiuterį arba šiaip išimtas), tikimybė, kad tai Jums padės, maža.
P.S. garsai, kuriuos skleidžia HDD įjungus kompiuterį, reiškia tik tai, kad bent dalis mechanikos veikia, bet tai nieko nesako apie elektroniką bei diskų paviršių.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2395 access attempts in the last 7 days.