Mar 222002
 

ILONA klausė: Ką apie mano veiksmus internete žino interneto paslaugos tiekėjas (provaideris) ir ar dar kas nors, be jo, gali žinoti apie tai? Žinau, kad jie mato, kokiame site aš lankausi, bet ar kas nors gali matyti, kokius būtent failus aš siunčiuosi? Jeigu kalbu yahoo messenger pagalba arba tokios programos paltalk (www.paltalk.com)- ar kas nors gali matyti ne tik tai, kad as esu siuose saituose, bet ir skaityti mano žinutes, klausyti mano balso, matyti mano webcameros vaizdą? Suprantu, kad tai tikriausiai prieinama šių programų serverių administratoriams, bet ar kas nors panašaus įmanoma vietiniams interneto paslaugos tiekėjams?

Guru atsako:

Paslaugos teikėjas turi galimybę žinoti VISKĄ, ką siunčiate internetu: matyti/skaityti ir t.t. Bet tai yra labai ‘brangus’ (resursų prasme) malonumas, todėl nemanau, kad realiai tai yra daroma, nes visų pirma tai visame pasaulyje yra neteisėta (nesu tikras, kaip Lietuvoje), antra, interneto tiekėjas turi galybę klientų, ir realiai net ir norėdamas nepajėgtų visų jų stebėti (kitas reikalas – jei Jumis domisi asmeniškai, pvz., FTB :) . Tuomet jie turi galimybę matyti viską, išskyrus koduotą informaciją (secured web page, crypted messages ir t.t.). Technologiškai tai yra labai sunku, bet įmanoma.
Realiai dažniausiai yra fiksuojami interneto adresai, prie kurių jungiatės (tai yra daroma norint apsisaugoti nuo piktnaudžiavimo, ir tai yra teisėta). Be to, dauguma I-neto tiekėjų turi www proxy, į kurį patenka visi Jūsų žiūrimi www puslapiai (su kai kuriais apribojimais) ir dažniausiai visi siunčiami failai. Tai daroma grynai automatiškai, siekiant paspartinti sistemos darbą (tarkim, kitas varototojas siunčiasi tą patį failą, tai jo nebereikia siųsti iš nutolusios sistemos – jį galima pasiimti iš interneto tiekėjo proxy serverio). Taip pat interneto tiekėjas gali rinkti ir statistinę informaciją (kiek laiko praleidote tame ar kitame puslapyje ar chate. JAV tai daryti draudžiama daugumoje valstijų be vartotojo žinios, bet Lietuva… :)
Beje, visa tai įmanoma ne tik vietiniams paslaugos tiekejas, bet ir keliolikai kitų sistemų administratorių, per kuriuos eina Jūsų siunčiama informacija, bet, kaip minėjau, tai gana brangus malonumas ir nemanau, kad tai daroma. Reikia nepamiršti ir darbo etikos (pvz., svetimus e-mailus perskaityti yra labai paprasta (administratoriui), bet nemanau, kad tai daroma).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3793 access attempts in the last 7 days.