Feb 182002
 

Marys klausė: Esame vedę 1,5 metų. Gyvename bute, kuris yra užrašytas mano tėvo vardu. Butas kapitaliai suremontuotas ir didesnė dalis baldų supirkta iki vestuvių. Mašina taip pat mano vardu ir gauta iš tėvo dovanų. Žmona iki dekretinių dirbo vienoj firmoj tris mėn. Dabar nedirba – augina dukrą. Aš dirbau visada ir uždirbu gana nemažai. Manau, kad niekada šeimai pinigų netrūko. Dukrai 6 mėn. Ją iki išprotejimo myliu ir rūpinuosi ja. Ar skyrybų atveju yra šansų gauti dukros globą? Žmona nesutinka ir nori po skirybų išsivežti ją pas savo tėvus. Iš viso ar yra buvę atvejų, kad vaikas atitektų tėvo globai? Ar čia kažkokia aborigenų šalis, kur auginti vaiką – motinos privilegija??? Į kokias sąlygas žiūri teismas skirdamas vaiko globą?

Teisės Guru atsako:

Šiaip kiek aš žinau praktiką šiuo klausimu – vaiko palikimas pas tėvą yra įmanomas, bet sudėtingas. Motinai pasilikti vaiką yra lengviau.
Tėvas dažniausiai vaiką pasilikti šansų turi dviem atvejais:

  1. Jei motina alkoholikė, narkomanė, palieka vaiką be priežiūros, visai juo nesirūpina ir t.t. Bet bandant tai įrodinėti, reikia turėti svarių įrodymų, kitaip pačiam kils atsakomybė už šmeižimą
  2. Jei vaikui virš 10 metų, jo klausiama, su kuo jis nori pasilikti.
Šiuo atveju vaikui 6 mėnesiai, vaikas yra toks mažas, kad teismas tikrai neatplėšinės vaiko nuo motinos. Teisme dalyvaus Vaikų teisių ir globos tarnyba, kuri greičiausiai irgi bus prieš. Ir čia ne dėl ‘aborigenų šalies’. Įstatymas gina VAIKO interesus, o ne tėvų ambicijas. Vaikas ne daiktas, o gyvas sutvėrimas, jam neužtenka vien tėvo turimo turto, pinigų ir pan., ypač kai jis dirba. Vaiko interesuose yra turėti ABU tėvus: tiek motiną, tiek tėvą. Todėl daugeliu atveju, kol nebus aiškiai įrodyta, kad motina nesugeba rūpintis vaiku – tokių metų vaikas liks pas motiną. Tėvas gi turės rūpinti vaiko išlaikymu – mokėti alimentus.
Išsiskyrimo procedūra šiuo atveju irgi turėtų būti sudėtinga. Teismas greičiausiai taikys susitaikymo procedūrą ir duos dar laiko persigalvoti dėl skyrybų.
Šiek tiek apie bendrą lietuviškosiosios teisės tradiciją: Lietuvos Respublikos įstatymai tiesiogiai negina moters ir neteikia jai kažkokių privilegijų. Įstatymas gina šeimą (LR Konstitucijoje parašyta, kad šeima yra pagrindinė mūsų visuomenės ląstelė). Todėl teisė pirmiausia nukreipta į šeimos išsaugojimą, po to į vaiko interesus. Šiuo konkrečiu atveju teisė gali dar ginti ir motinos interesus – įstatymų komentaruose galima rasti samprotavimų, kad motina po gimdymo tam tikrą laiką yra ypatingoje būklėje, kuri pasireiškia stresu ir t.t. Be to, motina nedirba. Įstatymas gina silpnesnį.
Palyginimui: Lietuvos teisė lyginant su musulmoniškų kraštų teise yra dar labai demokratiška ;) ))) Ten net išsiskirti negalima. Pas mus galima išsiskirti, vesti atskirą ūkį ir t.t., bet vaiku turi teisę ir pareigą rūpintis abu tėvai.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3780 access attempts in the last 7 days.