Dec 142001
 

Daiva klausė: Kraunantis Bios’ui atsiranda pranešimas ‘Primary IDE channel no 80 conductor cable installed‘. Toliau pasikrauna tik MS – DOS režimu. Kas galėtų būti?

Guru atsako:

HDD, CD-ROM ir pan. įrenginai jungiami prie pagrindinės plokštės per magistralinius laidus. Naujuose kompiuteriuose HDD (palaikantys UDMA 100 arba 66) jungiami per 80 gyslų laidus, senesniuose – per 40-gyslius.
Jūs turbūt įsigijote kokį nors naują įrenginį (kitą HDD ar CD-ROM) ir prijungėte prie kompiuterio per 40 magistralės laidą. Užsikraudama BIOS ‘randa’ abiejų tipu magistrales ir ‘palieka’ sistemą pagal mažesnę išvesdama pranešimą….
Dėl šios priežasties sulėtėja duomenų perdavimas, ir kompiuteris dirba ‘lėčiau’. Kai kuriais atvejais įrenginiai tampa nesuderinami. Pvz., trūkčioja DVD vaizdas.
Taigi Jums reikia:

  1. Jungti įrenginius ‘ant vieno’ laido, jeigu yra laisvų jungčių (max. 2). Reikės perstatyti trumpiklius Master ir Slave bei padaryti pakeitimus BIOS konfigūracijoje.
  2. Įsigyti 80-gyslį laidą ir per jį prijungti naują įrenginį.
Kitos priežastys – galbūt nepilnai pasijungia kabelis, o gal jis pažeistas ? Todėl primiausia patikrinkite visas IDE kabelio (kietojo disko ir CD_ROM įrenginio kabelio) jungtis – ar jos pilnai įstatytos į lizdus.
Tolesnis žingsnis – bandyti Setup’e nustatyti, kad visi kieteji diskai būtų ‘randami’ automatiškai. Tai mažai tikėtina gedimo priežastis, bet ją išbandyti nieko nekainuoja.
Jei niekas nepadėjo (o anksčiau diskas veikė kaip priklauso) – patikrinkite, ar diskas apskritai veikia korektiškai (pajunkite prie kito kompiuterio).
Geros dienos :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.