Nov 082001
 

Algimantas klausė: Esu savamokslis interneto svetainių kūrėjas, todėl dar daug ko nedarau. Susidūriau su problema. Reikėtų padaryti duombazę ir programuoti PHP, norint išgauti informaciją iš duombazės (panašiai, kaip www.ifo.lt). Žinoma, PHP nemoku. Kilo idėja pabandyti padaryti paprastus HTML’us ir Perlo pagalba suprogramuoti skriptą, kuris ieškotų tarp daugybės nedidelių html’ų ir pateiktų rezultatus. Ar teisingas būtų mano apsisprendimas? Jeigu taip, tai norėčiau paprašyti padėti surasti Perl’o vadovėlį, geriausia lietuvių kalba ir kompiuterinį (jei tokių yra).

Guru atsako:

Klausimą išskaidysime į kelias dedamąsias.
Mano nuomone, yra žymiai paprasčiau išmokti PHP ir elementarią duombazę (tarkim, MySQL) nei naudoti Perlą (arba C). PHP4 savyje jau turi tiek duomenų bazės palaikymą, tiek darbą su išoriniais failais, be to, jis būtent skirtas www puslapių formavimui (informacijos galima rasti http://www.mysql.com/ ir http://www.php.net/, vadovėlių galite rasti šiuose puslapiuose).
Jei gerai supratau, tai Jums reikia, kad priklausomai nuo kažko, tarkim, vartotojo įvedimo, būtų iškviečiamas kažkuris ‘mažas’ html failas. Jei taip – tokiu atveju idealus sprendimas būtų Javascript (taip pat labai paprasta programavimo kalba).
Jei kalbėsime apie perlą, tada jums teks naudoti CGI (iš tikrųjų, tai gali būti tiek Perlo, tiek ir C, ar bet kokia kita programavimo kalba parašytos programos). Yra spec. taisyklės, kaip tokias programas rašyti. Tai taip pat nėra sudėtinga (paprasčiau nei Perlą išmokti).
Jei Jums reikia normalios duomenų bazės, ir ją ruošiatės laikyti html failuose – tai tikrai klaida. Siūlyčiau naudoti paprastus tekstinius failus, ar bent jau XML standartą (jo pagalba labai lengvai ir gražiai galima ir HTML puslapius formuoti). Iš principo tekstinės duomenų bazės variantas yra įmanomas, bet tik tuo atveju, jei duomenų bazė yra nedidelė ir išrinkimo kriterijai yra paprasti. Priešingu atveju, tikra duomenų bazė yra rekomenduotina.

Apibendrinant:
Daugeliu atvejų bus žymiai paprasčiau, jei naudosite duomenų bazę ir PHP, nei bandysite tą patį realizuoti per tekstinius failus ar Perlą. Minėtieji įrankiai būtent pritaikyti Jūsų problemos sprendimui. Aš netvirtinu, kad negalima to padaryti Perlu ir html failais, bet tai bus žymiai sudėtingiau, turint galvoje tai, kad nemokate perl kalbos (elementarus pavyzdys: vinį galima įkalti ir bato kulnu, bet plaktuku tai padaryti žymiai paprasčiau :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.