Sep 112001
 

Alfredas klausė: 1999 m. liepos mėn. banke ‘Hermis’ Utenos filiale sudariau sutartį dėl VISA ELECTRON kortelės sąskaitos. Kortelė pagal sutartį galioja 1 metus. UAB ‘Hermis’ nupirko AB ‘Vilniaus bankas’. 2000 m. birželio mėn. aš pratesiau sutartį. Likutį nuo senos kortelės pervedė į naujos sąskaitą (apie 16 Lt.), seną kortelę paėmė, pasakė – viskas tvarkoje.
2001-02-09 gavau iš AB ‘Vilniaus banko’ Utenos filialo skyriaus viršininkės raštišką pranešimą:
Dėl programinės klaidos nuo Jūsų VISA ELECTRON kortelės Nr. …………………. 2000-03-21 nebuvo nurašyta 800,00 Lt. Kadangi nepagrįstai gavote Jums nepriklausančią sumą, nuo Jūsų VISA ELECTRON kortelės bus nurašyta 800,00 Lt. Jeigu norite pareikšti pretenzijas, maloniai kviečiame atvykti į AB Vilniaus banko Utenos filialo skyrių.
Aš nuvykau ir pareiškiau, kad nesutinku su pareikštomis pretenzijomis.
Šią pinigų sumą aš ėmiau jų pačių banke iš kasos. Pakeitus naują kortelę ir uždarant seną, bankas man nepareiškė jokių pretenzijų, todėl visas ataskaitas ir čekius aš sunaikinau. Dabar aš negaliu pasitikrinti, ar jie man nurašė ar ne.
2001-07-14 gavau iš AB Vilniau banko Utenos filialo skyriaus vedėjos raštišką pranešimą:
Kadangi Jūs įsiskolinęs (skola už 2000 m. VISA ELECTRON kortelėje), vadovaujantis nustatyta tvarka, mes pateiksime Jums civilinius ieškinius.
Ką Jūs galėtumėte man pasakyti dėl šios istorijos?


Guru atsako:
Kaip supratau iš išsamaus laiško, p. Alfredas prisimena ir sutinka, kad 800 Lt sumą iš banko kasos jis pasiėmė. Banko informacinės sistemos šios sumos nenurašė laiku, tačiau apie operaciją gavus informaciją vėliau, papraįė šią sumą padengti. Tokiems sandoriams pagal LR CK yra taikomas dešimties metų ieškinio senaties terminas. Todėl šiam terminui nepraėjus, bankas teisėtai gali reikalauti padengti sumą, kuri iš banko yra paimta. Šiuo atveju p. Alfredui patarčiau pamėginti sutarti su banku dėl šios skolos dengimo dalimis, pvz., po 20 proc. per mėnesį. Tai nebūtų labai skaudu. Priešingu atveju bankas teismą, be abejo, laimės ir p. Alfredas turės padengti visą sumą, palūkanas, baudas, teismo išlaidas ir dar praras krūvą laiko vaikščiodamas po posėdžius.
Be to, pagal kortelių aptarnavimo sutartį standartiškai nustatomas tam tikras terminas, per kurį klientas gali pareikšti pretenzijas dėl ataskaitoje įtrauktų operacijų. Tačiau tai neliečia pretenzijų iš banko pusės ir kaip tik, į sutartį įtraukiamas standartinis punktas, kad kortelės turėtojas atsako už visas operacijas, įvykdytas panaudojant PIN kodą ar įvykdytas banko kasose ir prekybos taškuose. Todėl tai, kad 2000 kovo mėn. kortelės ataskaitoje išlaidos nebuvo įtrauktos, dar nereiškia, kad jų aplamai nereikia padengti.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.