Sep 032001
 

Robertas klausė: Turiu vinilinių plokštelių kolekciją ir noriu ją įrašyti į CD. Problema ta, kad yra pašalinis tonas. Įžeminimą nuo patefono pajungos prie stiprintuvo jis sumažėja, bet dar vis yra girdimas. Palietus stiprintuvo įžeminimo jungtį pirštais pašalinis tonas visiškai išnyksta. Bandžiau įžeminti stiprintuvą prie radijatoriaus. Tonas išnyko, bet buvo galima klausytis radio mazgo. Gal galite pasiulyti kitų įžeminimo būdų? Būsiu dėkingas už bet kokią informaciją.

Guru atsako:
Taip, įžeminimas yra labai svarbu, kai kalba eina apie triukšmus. Ir patefono, ir stiprintuvo ‘žemiu’ sujungimas yra teisingas sprendimas, tik šiuo atveju radiatorius – nelabai tinkamas įžeminimo budas. Kaip žinia, plienas turi nemažą varžą, ir jo kelias iki tikros žemės yra gana ilgas, taigi radiatorius gali pradėti dirbti ne kaip įžeminimas, o kaip antena – dėl to ir girdimi radijo garsai.
Jeigu yra sąlygos (tai yra, jei gyvenate ne daugiaaukščiame name), reikėtų pasidaryti įžeminimo tašką pačiam. Paprasčiausiai nuveskite nelabai ploną izoliuotą laidą (tiks ir varinis ir aliumininis) iki artimiausios atviro grunto vietos. Atsakingiausia vieta – šio laido ir pačios žemės kontaktas. Reikia stengtis, kad kontakto plotas būtų kiek galima didesnis: galima įkalti laidaus metalo strypą (~2m ilgio) ar kampuotį ir viršuje geru kontaktu sujungti su laidu (galima užveržti varžtu, prieš tai strypo galą nudilinus iki švaraus metalo). Galingam įžeminimui (buitinių elektros prietaisų) giliai į žeme įkasamos net ir metalinės statinės. Šiuo atveju, kai įžeminimas naudojamas triukšmų pašalinimui, negalima į tą patį įžeminimą jungti buitinių prietaisų, nes gali girdėtis 50 Hz tinklo fonas (tiesiog burzgimas).
Kai pagaminsite įžeminimą, jo efektyvumu galite įsitikinti taip: paimkite paprasčiausią stalinę lempą, vieną jos laido galą įjunkite į rozetę (fazę, kurią galite rasti su atsuktuvu-indikatoriumi), o kitą laido galą sujunkite su pasigamintu įžeminimu, ir lempa turėtų šviesti. Jeigu taip neišeina pasigaminti įžeminimo, galima paieškoti nuo žaibolaidžio einančio strypelio, tačiau tokį įžeminimą reikėtų tučtuojau atjungti esant žaibavimui, nes gali sudeginti visą aparatūrą.

-Sėkmės-

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 598 access attempts in the last 7 days.