Jul 032001
 

Saulius klausė: Ruošiuosi pirkti asmeninį kompiuterį (AK). Norėčiau panaudoti AK ir kaip TV, kad būtų galima žiūrėti TV laidas jei ne FullScreen režimu, tai bent kuo didesniame lange. Patarkite, kokią (ar kokias) įsigyti video plokštę , kad būtų galima kokybiškai žiūrėti filmus, žiūrėti TV bei galėtų žaisti žaidimus, reikalaujančius 3D spartintuvo. Vienu žodžiu, kad būtų universalus dalykas. Norėčiau sužinoti, kokios plokštės su TV imtuvu yra geresnės, ar jos nesipjaus su pagrindine vaizdo plokšte ir atvirkščiai – kokios grafinės plokštės geriausiai dirba su TV imtuvu. Gal galite išvardinti konkrečių pavyzdžių ?

Guru atsako:
Išskaidysime Jūsų klausimą į sudedamąsias dalis (tikiuosi, taip bus aiškiau).
Pirma, norint žiūrėti TV, reikalinga TV plokštė (arba integruota). Labiausiai žinomos iš TV plokščių – ATI Wonder serija (jos neturi distancinio valdymo, bet kokybė, mano nuomone, geresnė). Jei norite pridėti tik TV žiūrėjimo galimybę prie turimo kompiuterio, rekomenduočiau ATI TV Wonder VE (ji pigesnė už paprastą).
Kad galėtumėte žiūrėti TV, Jums reikia bent jau Pentium tipo kompiuterio ir Windows 9x sistemos (ATI turi problemų su Win2k). Taip pat gerai galite pasirinkti ir bet kokios kitos firmos TV plokštę (kai kurios būna su distanciniu ar net FM tuneriu).
Jei planuojate pirkti visą kompiuterį – galima rekomenduoti ATI All-in-Wonder Rendeon. Tai šiuolaikinis grafinis spartintuvas kartu su TV plokšte. Jei norite TV plokštę ir grafinę plokštę pirkti atskirai – rekomenduočiau GeForce 2 MX šeimos produktus, jei taupote pinigus (kad ir GeForce 2 MX 400) arba GeForce 2 GTS, jei jų netaupote :) .
Beje, visos TV plokštės vienodai gerai dirba su bet kokia modernia grafine plokšte. Paprasčiausiai tam nebenaudojamas tiesioginis sujungimas tarp grafinės plokštės ir TV tunerio (kaip buvo anksčiau) – viskas daroma programinės įrangos pagalba. Aš pats naudoju GeForce MX ir ATI TV Wonder VE. Dirba puikiai.
Toliau – konkretūs samprotavimai.
Jei jau norite pirkti kompiuterį ir naudoti jį ne tik darbui, tai reikėtų pasirinkti tokį kompleksą įrenginių:

  1. Turėtų būti pakankamai RAM - 256MB (RAM TV žiūrėjimui nieko neprideda. Bet žaidimams reikia RAM’o).
  2. Talpus ir greitas HDD – bent 20GB ir 7200 rpm (TV žiūrėjimui neturi įtakos, nors, žinoma, geriau 7200 nei 5400. Beje, 20′iniai diskai lėti. Siūlyčiau 30′inį imti (nors viskas priklauso nuo modelio)
  3. Procesorius galėtų būti AMD K7-Th, apie 900MHz (šuo metu Intel’io produktų namų kompiuteriui pirkti neapsimoka dėl kainos/našumo santykio. Todėl rekomenduojama AMD K7 (Athlon) sistemos. Jei taupant pinigus – Duron, jei nelabai – Thunderbird. Taip pat reikėtų žiūrėti magistralės dažnį (geriau rinktis 133) ir atmintį (geriau DDR, nors šiaip tai nėra labai būtinas reikalas);
  4. Pagrindinė plokštė, palaikanti K7 procesorius, pvz.: K7-VZA (< 1.5 GHz ar panašių charakteristikų);
  5. Rinkitės DVD-ROM (mano duomenimis, jie vos brangesni už CD-ROM);
  6. Grafinę plokštę reikėtų rinktis su TV-OUT išėjimu. Jei nusprendėte turėti DVD-ROM įrenginį, reikės dekoderio arba grafinės plokštės su dekoderiu;
  7. Reikės TV tunerio (plokštės, distancinis pultas – privalumas);
  8. Net jei DVD neturite, pagalvokite apie garso sistemą. Reikia imti bent 4.1 (garso plokštė, palaikanti 4 satelitines kolonėles ir bosą) – jų kaina nėra stipriai didesnė, ir įsidėjus 4.1 (arba 5.1, t.y. dolby surround) garso kokybė tikrai geresnė)
  9. Neverta pirkti 15′ monitorių. Optimalus variantas – 17′, nes 19′iniai brangūs.
Taigi apibendrindamas siūlau: grafinė plokštė – ATI-Radeon DDR-64 MB (DVD-decoder, TV-IN, TV-OUT) ir ATI-TV-tuner-Wonder arba ATI-Radeon SDR-32 MB (DVD-decoder, TV-OUT) ir TV-Tuner. Atsižvelkite ir į aukščiau išvardintus punktus.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.