Jun 132001
 

Vygantas klausė: Iš kur galima gauti DNS vardą ir kas teikia tokias paslaugas ? Gal kas teikia tokias paslaugas nemokamai ?

Guru atsako:
Domeno registravimas priklauso nuo to, kokį domeną norite įsigyti. Yra tarptautiniai domenai, tokie kaip *.org, *.com, *.net, greitu laiku turėtų pasirodyti *.info ir panašūs domenai. Juos registruoja kelios tarptautinės firmos (pvz., http://www.registrar.com/). Ir tas malonumas kainuoja apie 35$ metams (po to prasideda palaikymo ir kitos išlaidos). Tiesa, galima rasti kompanijų, kurios gali nemokamai užregistruoti Jūsų tarpautinį domeną (pvz., http://www.namezero.com/) bet tokiu atveju tikrasis savininkas yra užregistravusi kompanija. Jūs tik tarp kitko.
Jei norite įsigyti lietuvišką ar kokios nors kitos šalies domeną, reikėtų kreiptis į tos šalies instituciją (visą sarašą galite rasti čia: http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm), registruojančią domenus. Pvz., Lietuvoje tuo užsiima litnet’as (http://www.domreg.lt/). Šioje svetainėje galite rasti daugiau informacijos apie lietuviškų domenų registravimo tvarką.
Keletas papildomų naudingų nuorodų:
ripe duomenų bazė: http://www.ripe.net/cgi-bin/whois (čia galite patikrinti, ar domenas neregistruotas).
apnic: http://www.apnic.net/apnic-bin/whois2.pl (tas pats Azijai).
arin: http://www.arin.net/whois/index.html (Amerika ir Šiaurės Afrika).

Beje, kalbant apie domenus, vertėtų paminėti ir jų lygius. Normaliai pardavinėjami tik antro lygio domenai (pvz guru.lt yra antro lygio, .lt pirmo, o www.guru.lt trečio). Trečio lygio domenus daugelyje vietų galima gauti nemokamai, nors kai kurios kompanijos juos pardavinėja.
http://www.666.lt/ -> nemokami 3 lygio domenai (www peradresavimas) Lietuvoje,
http://www.go.to/ -> nemokami 3 lygio domenai (www peradresavimas) pasaulyje,
http://www.eu.org/ -> nemokami 3 lygio tikri domenai (Jums reikės turėti du name serverius, kad jį pasiimtumėte).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 335 access attempts in the last 7 days.