May 282001
 

Morfijus klausė: Kur būtų galima rasti informacijos apie saulės baterijos gamybą, kažkokią schemą: kaip ji veikia ir iš ko susideda, kas naudojama jos gamybai. Ir dar – ar Lietuvoje saulės baterijas gamina ?

Guru atsako:
Informacijos būtų galima rasti elektroninės pakraipos literatūroje, optinės elektronikos srityje. Ten visa informacija būtų su paaiškinimais, paveiksliukais ir t.t.
Galiu trumpai papasakoti: saulės baterija – tai paprasčiausias fotodiodas su didelio ploto pn sandūra, optimizuotas saulės energijos transformacijai į elektros energiją. Šviesos kvantas, kritęs į puslaidininkinę sandūrą, sukuria elektrono ir skylutės porą. Vidinio elektrinio lauko veikiami elektronai juda į p sritį, skylutės – į n sritį. Jei grandinė uždara, tai teka srovė.
Viskas remiasi į technologines subtilybes: stengiamasi išgauti kuo didesnį naudingumo koeficientą, atpiginti gamybą.
Yra įvairių baterijų rūšių: pusiau skaidriu sluoksniu padengiamas lango paviršius, vadinasi, vaizdą pro langą matai, o tuo pačiu dar ir energija išgaunama. Taip pat yra dar viena brangi technologija: vietoj kieto puslaidininkio naudojamas kažkoks ypatingas skystas puslaidininkis, naudingumo koeficientas artėja prie 90% ir t.t. Šiaip paprastos baterijos naudingumo koeficientas siekia 20%. Vyksta automobilių, varomų tik saulės energija, varžybos. Viskas remiasi į pinigus, investicijas, technologiją. Siūlau pasiskaityti optinės elektronikos kursą – sužinotumėte kur kas plačiau. Naujienos randamos internete.

Geros dienos :) .

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 4487 access attempts in the last 7 days.