Apr 102001
 

Paulius klausė: Mano operacinė sistema yra Windows 2000 Professional. Kaip ‘pasharinti’ direktorijas, kad jas galėtų ‘matyti’ ir kiti tinklo vartotojai, kurie naudoja win98 ar win95 ?

Guru atsako:
(paprastumo dėlei ‘sharing’ keisime į ‘šarinimą’, nelįsdami į lietuvių kalbos kompiuterijoje brūzgynus – nors sutinku, kad šį terminą galima keisti į ‘dalinimasis’, ‘padalinimas’ ir pan.).
Pirmiausia reikia padaryti taip : Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management. Kai tą padarysite, kairėje pusėje, kur yra Local Users and Groups, pasižymėkite Users, tada dešinėje pusėje parodo visus sistemoje esamus vartotojus (userius) (pagal nutylėjimą svečio kompiuteriui (Guest) useris turėtų būti neaktyvuotas (disablintas)). Reikia ant Guest User‘io paspausti dešinį pelės klavišą (kairiarankiams kairįjį pelės klavišą), pasirinkti ‘set password‘ ir nieko neįrašius spausti O.K..
Na, turėtų būti ir viskas. Dabar galima eiti prie paties šarinimo:
Užeikite ant katalogo, kurį norite pašarinti, spauskite dešinį pelės klavišą (kairiarankiams kairįjį pelės klavišą) ir rinkitės ‘Sharing…‘ po to ‘Share this folder’.
‘Share name’ – pašarinto katalogo vardas (siūlyčiau nedėti ilgesnių kaip 8 simbolių vardą ir nedėti į juos tarpų ir specialiųjų simbolių (jei šaro gale bus įrašytas simbolis $, jis tinkle bus paslėptas ir į jį bus galima įeiti tik parašius jo tikslų pavadinimą)).
‘Comment’ – komentarai – gali būti ir ilgesnio pavadinimo.
‘User limit’ – vienu metu prisijungusių vartotojų skaičius: arba ‘Maximum allowed’ (neribotas) arba ‘Allow’ (ribotas. Kiek – atitinkamai įrašoma šalia esančiame laukelyje).
Toliau spaudžiam ‘Permissions’. Čia nustatome, kas turi teisę matyti šį šarą.
Spaudžiant ‘Add…’ galima įdėti vartotojus arba jų grupes. ‘Remove’ - jų šalinimas iš vardų sąrašo. Po to kiekvienam vartotojui, kurį įdėjome į sąrašą, nustatome jų galimybes ir teises šiam katalogui.
‘Full Control’ = pilnas valdymas (rašyti, skaityti, trinti), ‘Change’ = pakeisti, ‘Read’ = skaityti. Norint leisti visiems skaityti tik šį kalatogą, reikia į vartotojų sąrašą įdėti (arba jis būna standartiškai jau įdėtas) Everyone ir palikti vieną varnelę prie ‘Read’ ir ‘Allow’. Tada visi galės jungtis prie šio katalogo ir iš jo skaityti. Na, ir spaudžiam ‘apply’ ir O.K.
Geros dienos :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.