Apr 052001
 

Andrius klausė: Turiu vieną bėdą ir nežinau, kaip ją išspręsti. Mano kompiuteris rodo, kad nėra CD-ROM, o jis iš tikro yra ir seniau ten buvo ir veikė. Buvo draugas atsinešęs savo HDD. Ar gali nuo to dingti CD-ROM ? Ką daryti?

Guru atsako:

Jei draugas tik atsinešė HDD ir vėl išsinešė (nebuvo prijungęs) – tuomet tikrai negali.
Visai kitas reikalas, jei tas HDD buvo prijungtas. Tuomet gali būti keli variantai:

  1. Draugas tą HDD prijungė vietoje CD-ROM’o ir pamiršo atjungti atgal.
  2. Draugas HDD prijungė prie laisvos jungties, bet pakeitė CD-ROM’o master/slave statusą.
  3. Draugas HDD prijungė prie laisvos jungties ir netyčia ranka užkabinęs dalinai ištraukė CD-ROM duomenų arba maitinimo kabelį.
  4. Draugas laikinai iš bioso išmetė CD-ROM’ą, kad pajungtų HDD, ir po to pamiršo grąžinti. (Tai galioja dažniausiai tik senoms motininėms plokštėms).
  5. Gali būti daugybė variantų, kaip neteisingai sukonfigūruoti HDD/CD-ROM, ypač jei kompiuteris senesnis arba ‘baltas’ (t.y., žinomos firmos – dell, compaq, ibm…)
Sprendimo variantai:
  1. Pasikviesti draugą – lai aiškinasi, ką pridirbo.
  2. Jei 1 variantas neįmanomas, tuomet:
    1. patikrinti, ar visi kabeliai yra sujungti teisingai ir pilnai (ar pilnai įkištas duomenų kabelis tiek motininėje plokštėje, tiek į CD-ROM – iš savo patirties žinau, kad tai labai dažna priežastis, ar įkištas maitinimo kabelis į CD-ROM.
    2. patikrinti, ar nepažeistos master/slave opcijos (ta prasme, jei CD-ROM pajungtas ant vieno ‘diržo’ su HDD – jis būtinai turi būti slave (HDD turi būti master). Jei ant atskiro, tuomet CD-ROM geriau master arba single.
    3. nueikite į BIOS setup’ą ir ten pabandykite rasti savo CD-ROM (kai punktai a ir b padaryti). Jei motininėje plokštėje yra autodetect – pasinaudokitne tuo. Jei ne – galite palikti autodetect arba pasirinkti opciją CD-ROM, jei tokia yra (būtent toje pozicijoje, kur prijungėte CD-ROM. Galimos pozicijos: primary slave (primary master bus Jūsų HDD) – čia tas atvejis, kai secondary master pajungtas prie to paties laido, kaip ir HDD, (secondary slave nebus, jei atlikote 2 punktą).
P.S. Šis receptas taikytinas sistemai, kuri turi tik vieną HDD ir vieną CD-ROM. Sistemoje su daugiau panašių įrenginių (pvz 2 CD-ROM, 2 HDD arba CD-ROM ir DVD) b ir c punktai truputi skirsis.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.