Mar 152001
 

Valdas klausė: Esu pasijungęs prie Dokedos belaidžio interneto. Prie serverio mano name pasijungęs tik aš vienas, bet interneto puslapiai kraunasi lėtai, nors kompas ne toks ir lėtas – procesorius Pentium III 450 Mhz ram 128 mb, kietas diskas 7.500 apsukų 30 gb. Gal žinote, ką reikia daryt,i kad pagreitėtų interneto puslapių sujungimas, gal yra parduodami kokie nors stiprintuvai (ne programos) ar kokios nors programėlės, stiprinančios signalą ? Gal turi reikšmę pigi tinklo plokštė ? Užtat ir lėtokai sujungia. Kas būtų, jei aš įdėčiau ne 50lt, o 250 lt kainuojančią tinklo kortą – gal tada pagreitėtų ? Meistrai sakė, kad nieko daugiau padėti negali (jie neranda jokio defekto, dėl kurio būtų lėtas ryšys) – sako, kad taip turi būti.

Guru atsako:
Jūsų kompiuterio ‘geležis’ su tuo neturi nieko bendro. Naršyti po internetą visiškai užtektų ir perpus mažesnio galingumo kompiuterio (tai kompiuterinių firmų reklaminis triukas, kad reikia galingo kompiuterio norint greitai naršyti po internetą). Deja, realybėje naršymo greitis nuo to beveik nepriklauso. Ir Jūsų tinklinė plokštė čia niekuo dėta (žinoma, jei ji yra tinkamai instaliuota ir nėra draiverių konfliktų). Net ir pati lėčiausia tinklo plokštė paktiškai dirba ne mažesniu kaip 5 mb/s greičiu (teoriškai – 10 :) – taigi, tai keliolika kartų viršija net teorinį Jūsų prisijungimo prie interneto greitį.
Tiesa, ar Jums lėtai krauna visus puslapius, ar tik užsieninius ? Jei tik užsieninius – vadinasi, perkrautas ISP išėjimas į užsienį; jei visus – reiškia, problema yra bendra.
Konkrečiai nagrinėjant Jūsų atvejį – manyčiau, kaltas Jūsų interneto tiekėjas. Pats asmeniškai nesu susidūręs su jų paslaugomis, bet yra tokia tendencija: firmos, siūlančios pigų internetą, negali užtikrinti padoraus greičio (jų puslapyje apie paslaugas yra įkainiai, bet apie greitį nėra nieko pasakyta. Aš jokais būdais nekaltinu Dokedos, nes jų nežinau, bet asmeniškai esu susidūręs su keliomis kitomis firmomis, kuriu nenorėčiau vardinti – jos, net ir skelbdamos prisijungimo greičius, jų niekaip negalėjo užtikrinti…).
Be to, net jei ir esate vienintelis vartotojas savo name, tai tikrai yra daug kitų namų ir kitų vartotojų, ir jūs visi naudojatės tais pačiais ribotais resursais.
Sprendžiant Jūsų problemą, visų pirma reikėtų pasikalbėti su Dokedos žmonėmis, nes 99% tikimybė, jog dėl mažo greičio yra kalti jie (ar prieš pasijungdamas prie jų paslaugų išsiaiškinote, kokį greitį jie Jums žada, ar seniai jie užsiima šiuo bizniu ir pan.?). Pabandykite išsiaiškinti, koks greitis turėtų būti. Nežinant konkretaus tinklo topologijos, sunku ką nors daugiau rekomenduoti, bet, kaip supratau iš Jūsų laiško, tik vienas naudojatės radiomodemu. Tuomet stabdymas atsiranda jau Jūsų ISP serveryje. Pasidomėkite, ar jie neturi kokio Proxy serverio, kuriuo galėtumėte naudotis. Tokiu atveju bent jau puslapių, kuriuos kažkas jau peržiūrėjo, krovimasis turėtų pagreitėti.

Pabaigai patarimas tiems, kurie galvoja įsivesti panašaus pobūdžio internetą: prieš tai darydami išsiaiškinkite, ką gaunate už savo pinigus. Visada galioja taisyklė: gaunate tai, už ką mokate. O tai reiškia, kad pigus internetas dažniausiai yra prastas.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2400 access attempts in the last 7 days.