Feb 242004
 

Adomas klausė: Man ramybės neduoda mano ūgis. Man 15 metų, o ūgis tik 1.60m ir per šiuos metus ūgis beveik nepadidėjo. Man yra problemų su keliais: jie yra ‘sukaulėję’- gal jie kalti del mano mažo ūgio? Intensyviai nesportuoju, gal žinote, kaip būtų galima paaugti? Gal yra kokių vitaminų, skatinančių augimą? Gal yra kokie sportiniai pratimai?

Medicinos Guru atsako:

Ūgį labiausiai lemia genai (paveldimumas) – priklauso nuo giminės narių ūgio (ne vien tik tėvo ir mamos, bet ir tolimesnių ar ankstesnės kartos giminaičių).
Specifinių maisto papildų teisingai maitinantis nereikia. Augimą vitaminai skatina netiesiogiai – jis gali sulėtėti, jei jų trūksta, bet jei valgysite jų labai daug – tikrai nepagreitės; rekomenduojama juos vartoti kasdien, tinkamai maitintis.
Sveika užsiimti tempimo pratimais gulint, panašiai į pratimų kopleksą, sergant stuburo osteochondroze (konkrečius pratimus turėtų žinoti fizinio lavinimo specialistai), rekomenduojamas plaukimas, šokinėjimas į aukštį.
Jei anksčiau laiko sukaulėjo šlaunikaulių augimo linijos, tai jau nepakeičiama. Augimo hormonas somatotropinas gali padėti, kol augimo procesas dar vyksta – šiuo klausimu reikėtų kreiptis į endokrinologą.
Šiaip, 15 metų – ne riba, žmonės auga iki 18-19 metų, ypač vasaros metu. Tad nereikia daryti išankstinių išvadų.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 428 access attempts in the last 7 days.