Oct 012007
 

Darius klausė: Problema tokia: nešiojamas kompiuteris (jo ekranas) „neturi“ realių spalvų, berods trūksta raudonos. Ji yra,bet jos mažai. Pvz. padarau kažkokį grafinį darbą, aš jį matau taip,kaip noriu (beveik, nors sodrios raudonos neišeina išgauti), o kai spausdinu arba atsidarau failą ant bet kokio kito suderinto monitoriaus, viskas ne taip. Klausimas: ar įmanoma nešiojamame kompiuteryje sukoreguoti spalvas? Jei reikia konkretaus modelio, tai Dell 700m. Nešiau į kompiuterių saloną, kur tvarko, sakė,nesiregulioja. Pirkau kompiuterį darbui su grafika, o dabar lyg ir bevertis jis man.

Guru atsako:

Pradėti reikia nuo to, kad kompiuterio ekrane ir atspausdintame variante spalvos skiriasi.
Nešiojamųjų kompiuterių ekranuose vaizdas dar labiau skiriasi – labai jautriai reaguojama į pakrypimo kampą, aplinkos apšvietimą ir t.t. Vienok profesionaliems grafikos darbams skirti ekranai neatrodo tokie jau nešiojami ir pageidautina – pateikiami su kalibratoriumi (pvz. LaCie ekranų asortimentas, apie kuriuos yra tekę girdėti asmeniškai, nors veikiausiai yra ir kitų).
Spalvas galima koreguoti daugumoje kompiuterių. Neturint įrangos ir žinių geriau pasitikėti gamintojų pateiktais nustatymais. Spalvų koregavimas gali būti tiesiogiai susijęs su vaizdo plokštės tvarkyklėmis. Nuėjus į: Control Panel -> Display –> Settings -> Advanced reikėtų ieškoti mygtuko „Color“, „Color management“ ar pan. Jame esantis funkcionalumas leidžia koreguoti atskirų spalvų kanalų intensyvumą. Prieš ieškant galima atsinaujinti vaizdo plokštės tvarkykles. Tiesa, būtent Jūsų kompiuterio modelio atveju meistrai veikiausiai buvo teisūs – jame yra integruota Intel vaizdo plokštė, kuri gal ir nesiūlo spalvų korekcijos.
Iš kitos pusės – galima tą keisti, koreguojant ICC (International Color Consortium) bylas, susijusias su konkrečiu įrenginiu (ekranu). Daugiau informacijos apie spalvų atvaizdavimą ir spalvų korekciją (bei ICC failus) galite rasti čia:
http://www.normankoren.com/color_management.html. Tik reikėtų atkreipti dėmesį, kad prieš straipsnį pateikiama informacija pažinčiai (Background reading) yra pradžioje būtent tam, kad nuo jos ir būtų pradedama, mat Jūsų pasirinkta operacija nėra itin paprasta ir jos rezultatus prognozuoti lengva tampa tik įgijus daugiau žinių.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2252 access attempts in the last 7 days.