Jul 252006
 

Gintas klausė: Štai ką knieti man sužinot: kaip reaguoja organizmas (konkrečiau raumenys), kai nustojama sportuot (svorių kilnojimas:) tai darius vienerius metus, per kuriuos užauginta 5-10 kg raumens audinių :) (naudotas tik kreatinas). Kaip greitai raumuo pradeda irt, ir per kiek laiko visa tai turėtų suirt. Darbas sėdimas ir jokio fizinio krūvio. Na, ir dar vienas klausimukas: ar didelę žalą daro vidaus organams maisto papildų, tokių kaip kreatino(inkstai), amino rūgščių(?) bei proteino(?) vartojimas?

Medicinos Guru atsako:

Organizmas reaguoja vienareikšmiškai – iš pradžių masė mažėja, nes nunyksta nenaudojamų raumenų masė, vėliau didėja riebalų kiekis, todėl masė vėl padidėja, tik riebalų sąskaita. Laikotarpis individualus, tačiau glebimas prasideda greitai – per keletą mėnesių, todėl rekomeduojama bent šiek tiek palaikyti formą.
Minėtieji papildai oficialiai nekenkia – jie tėra išgrynintos medžiagos, kurias kasdien gauname su maistu. Tačiau sveika prisiminti, kad maistas žmogaus organizme turi būti sudarytas iš įvairių komponentų (baltymų, riebalų ir angliavandenių). Svorius kilnojantys sportininkai linkę ryti dideliais kiekiais išgrynintus baltymus ar net amino rūgštis, bet nesant adekvataus angliavandenių kiekio, galima pažeisti organizmą baltymų apykaitos produktais – šlapalu. Verta prisiminti, kad senovės Kinijoje net egzistavo žiauri mirties bausmė – nusikaltėlį maitino tik mėsa. Po kažkiek laiko jis mirdavo. Gan nemaloniai.
Maisto papildų gamintojai ir kultūrizmo atstovai tikina, jog papildai nekenkia, egzistuoja daug tai patvirtinančių tyrimų. Dauguma šių tyrimų atlikti arba su mažu tiriamųjų skaičiumi, arba tiriama neilgą laiką. Tad siūlau nepiktnaudžiauti.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 546 access attempts in the last 7 days.