Dec 172001
 

dariuzzz klausė: Kartą aš klaidžiojau po internetą, ir atsidarė toks puslapis: you’re a today’s winner (ar kažkas panašaus), ir kažkokia firma ’1100$ travel and sparee’ rašo kad aš laimėjau kažkokį prizą ir jei paskambinsiu duotu nr. per 4 minutes, tai dar gausiu priedą-4 dienų atostogas Bahamuose. Na, puslapio apačioje buvo mažėjantis skaičius, kuris rodė, kiek kelionių į Bahamus dar liko. Buvo duoti du nr.(vienas USA ir Kanados gyventojams, o kitas – tiems, kas gyvena kitur). Be to, dar duotas mano confirmation number. Noriu sužinoti, ar čia apgaulė (paskambinsi ir pinigus išmesi), ar ne. Jei galite, patarkite, nes aš tikrai pasimetęs :)

Guru atsako:

Iš Jūsų aprašymo susidaro įspūdis, kad kažką tikrai laimėjote, bet neskubėkite džiaugtis. Tikriausiai tai dar vienas reklaminis triukas. Kadaise aš pats kažkiek domėjausi loterijomis ir neseniai iš pažįstamos gavau panašų klausimą. Bus aiškiau, jei viską išdėstysiu iš eilės:

  1. Dažnai besilankant įvairiose (ypač užsienio) svetainėse, pasirodo pranešimas, kad Jūs kažką laimėjote. Pvz.: IF this banner is blinking you’re a winner, Press to claim your prize. You’ve just won 250$. Tokie užrašai visuomet yra beverčiai. Juos paspaudus teks užpildyti galybę formų, galiausiai paaiškėja, kad Jūsų prizas yra bevertis, arba jo negalima atsiimti (pvz. Jūs išlošėte 5$, bet atsiimti galima tuomet, kai surinksite bent 50, o likusius galima laimėti dalyvaujant daugybėje įvairių loterijų. Tikriausiai Jums tai atsibos anksčiau, nei galėsite atsiimti prizą. Kitas atvejis – garsusis 250$ prizas. Pasirodo, tai yra 250$ nuolaida kruizui, kainuojančiam apie 7000$).
  2. Internete yra nemažai loterijų, kurios giriasi mokančios milijoninius prizus. Jos tikriausiai sako tiesą, bet, gavus iš jų laišką, kuriame teigiama, kad Jūs laimėjote didelę pinigų sumą, iš karto nesidžiaukite. Nepamenu tikslios formuluotės, bet buvo atvejis, kai tokia loterija atsiuntė laišką, teigdama apie tariamai Jūsų laimėtą sumą 25000$. Esmė tokia: lietuviui, nelabai išmanančiam anglų kalbos subtilybes, gali pasirodyti, kad jis laimėjo 25000$. Iš tikrųjų žmogus tik laimėjo šansą išlošti 25000 (labai smulkiu šriftu apačioje buvo parašyta, kad tai tik šansas laimėti, o norint toliau tęsti žaidimą, reikia ką nors padaryti. Laimėjimo piniginė vertė 0.01$ :) Taigi, praktiškai toks laimėjimas yra lygus 0.
  3. Dauguma loterijų rengėjų taip pat labai smulkiu šriftu rašo, kad dalyvauti gali tik tam tikrų šalių gyventojai (dažniausiai JAV, Kanados).
  4. Tiesa, vienas JAV gyvenantis pažįstamas internetinėje loterijoje laimėjo kompiuterį. Bet jam visa tai baigėsi tuo, kad 2/3 kainos jis sumokėjo už persiuntimą ir mokesčius).
Jūsų atveju rekomenduočiau pirmiausia išsinagrinėti tekstą (ypač parašytą smulkiu šriftu), o tai atlikti su žmogumi, gerai išmanančiu anglų kalbą. Manyčiau, paaiškės, kad Jūs laimėjote tuos 1100$, bet laimėjimas galios tik tuo atveju, jei pirksite kitą kelionę ar panašiai.
Iš tikrųjų norėtųsi tikėti kažkokiu išloštu Jūsų laimėjimu, bet tokia tikimybė yra nykstamai maža. Beje, neseniai pats gavau laišką tradiciniu paštu. Jame sveikinamas laimėtojas, o viduje didžiulėmis raidėmis parašyta apie išloštą sumą 1.000.000,00$, duotas patvirtinimo numeris, nemokami telefonai, kuriais reikia paskambinti, iki kada tai būtina padaryti ir t.t. Bet aš jokiose loterijose jau seniai nedalyvauju. Laiško apačioje perskaičiau smulkiu šriftu užrašytus komentarus. Vienas iš jų buvo kažkas panašaus: tai gali tapti tiesa, jei paskambinsite… ir t.t. Taigi, tai buvo eilinis būdas rinkti informaciją.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5108 access attempts in the last 7 days.