Dec 292007
 

Ž.N. klausė: Mano 6 m. anūko gliukozės kiekis kraujuje 5,6 (iš piršto), šlapime cukrus – norma. Gydytoja sako, kad tai norma. Ar nėra 5,6 per daug ir ar negalima įtarti diabeto?

Medicinos Guru atsako:

Visų pirma, gliukozės tyrimas kapiliariniame kraujyje (t.y. paėmus iš piršto), nors ir gretai atliekamas, nėra labai jau toks vertingas, tai daugiau atrankai žmonių, kuriem įtariamas diabetas. Tiksliausias tyrimas – tai gliukozės kiekio nustatymas veninio kraujo plazmoje, t.y. paėmus iš venos ir tiriant laboratorijoje, o ne nešiojamu aparatėliu, kuriuo turbūt ir jūsų anūkui tyrė.
Kitas dalykas – iš vieno tyrimo niekada nedaroma išvada ir diagnozės nerašoma. Paprastai skiriamas pakartotinis tyrimas.
Iš praktikos galiu pasakyti, kad neretai randamas „iš piršto“ per didelis gliukozės kiekis, o patikslinimui paėmus iš venos – norma. Kartu, aišku, reikia atsižvelgti, yra ar nėra kokių nors diabeto simptomų (troškulys, svorio pakitimai etc.).
Apskritai cukrinis diabetas bei kiti gliukozės apykaitos sutrikimai yra diagnozuojami Lietuvoje remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugpjūčio 14d. įsakymu Nr. 422. Čia nurodoma, kad jeigu kapiliarinio kraujo tyrime gliukozės yra ≥5,6 ir <6,1 mmol/l, tai galima diagnozuoti tik „sutrikusią glikemiją nevalgius“ arba „gliukozės tolerancijos sutrikimą“ (jeigu buvo atliktas ir gliukozės tolerancijos mėginys – duodama išgerti tam tikras kiekis gliukozės ir po dviejų valandų pakartotinai tiriamas kraujas), bet jokiu būdu ne cukr. diabetą.
Tiesa, yra dar vienas svarbus aspektas – reikia atsižvlegti į to aparato, kuriuo atliekamas tyrimas, „normos ribas“, tai paprastai pateikiama dokumentacijoje to aparato. Galbūt norma yra iki 6,0 mmmol/l, todėl 5,6 mmol/l būtų dar normalus rezultatas. Tad pasitikėkite gydytoja.
Klausimas į klausimą – kodėl taip norite įtarti diabetą?

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5100 access attempts in the last 7 days.