Oct 072003
 

Rudaminos klausė: Norėčiau daugiau sužinoti apie BIOS, jų įvairovę.

Guru atsako:

BIOS (Basic Input-Output System) – tai pagrindinė įvesties/išvesties sistema, kuri paleidžiama įjungus kompiuterį, atpažįsta įdiegtus įrenginius (taip pat ir žemo-lygio [low level] įvesties išvesties įrenginius: klaviatūrą ir monitorių), ir perduoda tolesnį kompiuterio darbą į kietojo disko nuliniame sektoriuje (MBR – Master Boot Records) esančią OS įkrovos programą, kuri ir paleidžia operacinę sistemą. Ši programa leidžia keisti įrenginio parametrus, nustatinėti susijusių įrenginių darbą. Pvz.: procesoriaus dažnį, atminties greitį, stebėti temperatūros pokyčius, bei nurodyti kritinę įrenginio temperatūros ribą, kuomet bus įvykdyta komanda ‘išjungti kompiuterį’ ir t.t.. Jeigu tokios programos nebūtų, tuomet įrenginio parametrus būtų įmanoma keisti tik mechaniškai, kaitaliojant jungiklių pozicijas pačioje plokštėje. Tai nepatogu, nes kaskart tektų atidarinėti kompiuterio dangtį ir išjunginėti kompiuterį.
Norint sužinoti apie BIOS daugiau, vertėtų peržvelgti šias nuorodas:

Bios išvaizdą apsprendžia gamintojas. Jeigu Bios pagal vartotojo sąsają yra panašus tarp skirtingų gamintojų ir skirtingu gaminių modelių – tuo lengviau vartotojui. Iš tiesų taip ir yra. Didesnė dalis gamintojų stengiasi išlaikyti nusistovėjusį Bios punktų išdėstymo, spalvų, sąsajos standartą. O pvz. Intel pagr.pl. Bios iš esmės skiriasi nuo bet kurios kitos gamintojos. Intel griežtai įvedė savo standartus ir neina koja kojon su kitais.
Nežiūrint išvaizdos, skirtingų gamintojų Bios smulkmeniškumas, o tuo pačiu ir galimybės gali iš esmės skirtis. Bios nustatymai dar priklauso ir nuo pagr.pl. naudojamo mikroschemų rinkinio, kuris savo ruožtu apsprendžia pagr. pl. galimybes. Jeigu pagr. pl. mikroschemų rinkinys kažko nebesugeba, vadinasi tai neatsispindės ir Biose. Tačiau būna ir taip, kad mikroschemų rinkiniai leidžia daugiau nustatymų, nei leidžia gamintojas. Pvz. Intel kompanija mano, kad vartotojui kuo mažiau reikia kišti nagus prie pagr. pl. nustatymų. Intel plokštėse, kiek tik tai įmanoma, visus nustatymus Bios atlieka automatiškai ir mažai ką leidžia pakeisti. Tokios plokštės, kaip DFI, Elitegroup, Abit ir pan. turi standartinį komplektą Bios nustatymų ir nesiūlo kažkokių įmantrybių. Tuo tarpu Asus, MSI beveik visada į Bios sukiša viską, ką tik įmanoma pareguliuoti:)
Tam, kas nori turėti galimybę prie visko prieiti ir viską keisti – vertėtų pagalvoti apie Asus ir MSI. Šie gamintojai pateikia daugiausiai galimybių. Nuo jų patartina pradėti tirti Bios.
Bios galimybės kaskart skiriasi – priklausomai nuo modelio ir gamintojo. Siekiant išsiaiškinti pagr.pl. Bios galimybes ir įvairovę, siūlau paeiliui aplankyti žinomiausių pagr. pl. gamintojų svetaines, ten atsiversti ‘users manuals’ skiltį, atsisiųsti vartotojo instrukcijas ir pasiskaityti apie Bios punktus, jų reikšmes. Sisteminant informaciją greitai ims aiškėti Bios galimybių santykis su gamintoju, išleidimo metais, mikroschemų rinkinio.
Informacija pradžiai:

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3452 access attempts in the last 7 days.