Jun 162002
 

Kestas klausė: Vieno tinklapio apie mirc adminas praktiškai žodis žodin nukopijavo keletą mano tinklapio dalių (IRC žodyną, komandas…). Norėjau paklausti, ką aš galiu padaryti? Dabar taip išeina, kad aš vargau, versdamas komandas iš anglų kalbos, o jis paspaudė Copy, Paste ir viskas. Ar yra kokia institucija, ginanti tokių saitų, kaip mano, teises?

Guru atsako:

Deja, nelabai galiu paguosti.
Šiaip kompiuterinių programų bei duomenų bazių autorių teisėmis rūpinasi Infobalt Autorinių teisių agentūra (http://www.infobalt.lt/agentura/).
Dėl panašios situacijos prieš gerą pusmetį teko konsultuotis telefonu su agentūros direktore Vilma. Žodžiu, agentūra gina ir svetainių kūrėjų teises, kaip autorinį kūrinį pripažindami svetainę kaip visumą – su turiniu, dizainu, informacija, duomenų bazėmis, jei tokios yra, ir t.t.
Tačiau kad agentūra rūpintųsi Jūsų kaip svetainės autoriaus teisėmis, svarbu, kad svetainė būtų registruota Infobalt autorių teisių agentūroje. Jei gerai pamenu, toks registravimas kainuoja 300 Lt. Užregistravus agentūra jau gali konstatuoti, kad tą dieną svetainė buvo kaip vientisas kūrinys su visa informacija. Jei vėliau atsiranda kita svetainė, kuri plagijuoja dizainą ar tiesiog kopijuoja informaciją – agentūra gina tikrojo svetainės autoriaus teises, kritiniu atveju gali atstovauti svetainės autoriui teisme.
Jūsų atveju – net jei nuspręstumėte užregistruoti savo svetainę, Infobalt galėtų konstatuoti tik šios dienos situaciją – kad yra Jūsų svetainė ir yra kita svetainė, kurioje yra ta pati informacija. Jei informaciją būtumėte vertęs ne pats, o kitas asmuo pagal įformintą sutartį su užfiksuota data (ir ta data būtų ankstesnė, negu informaciją nusikopijavusioje svetainėje) – tada jau būtų galima kalbėti apie Jūsų teisių apsaugą.
Tokie tad liūdni teisiniai dalykai – nesate autorius, kol neturite tai įrodančio dokumento… Internetas šia prasme sudėtingas – kopijuoti informaciją lengva, o va apsaugoti… Todėl Jūsų stuacijoje turbūt belieka pasiūlyti tartis su kitos svetainės autoriumi.
Sėkmės.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 117 access attempts in the last 7 days.